Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přízračné pouto

2. 7. 2008

ObrazekKapičky vody dopadaly na zem a se syčením páry ji naplňovaly radostí nad dlouho čekávanou vláhou. Rosa padala jako horké slzy. Jako sůl v očích se objevil stín, s pouty na rukou. Spoutaný a přitom tak šťastný, tak mučivě šťastný! Tam, kde měl mít oči, se rozlévalo světlo a tam, kde ruce, omotané řetězem, temnotu. Světlo a stín si pohrávaly s jeho obrysy a nejasné sluneční záření, zakalené mraky, ho ještě víc rozmazávaly.

Potom sjel z nebe blesk a rozprskl se o vysoký strom. Ten v návalu jisker vzplanul nadějí, že se mu ještě podaří přežít, leč marně. Pod stromem se zjevil druhý stín. Svobodný jako pták plachtící oblohou měl křídla, avšak řetězy ho tížily a nemohl vzlétnout.

Okolo chodila a vznášela se spousta dalších stínů, avšak tyto dva jakoby vyzařovaly něco, co ostatní nevnímali. Přibližovali se k sobě a nemohli proti tomu nic dělat. Když byli docela blízko, sjel další blesk, tentokrát přesně mezi ně.

Rosa začala padat z nebe všude kolem. Řetězy poutající tyto dva, se rozskočily. Byli volní. Pak se ale objevila nová pouta, tentokrát provaz, jeden jediný provaz, jakoby ukutý z deště a vody všude okolo. Obtočil se každému z nich kolem jedné ruky.

Slunce vysvitlo a vyčarovalo duhu, jejíž začátek i konec upevnil se do tohoto provazu, každý na jeden konec. Z jejich rukou vytryskla duha. Nyní byly jejich obrysy jasné, vystupovaly jasně a přitom tmavě na pozadí plném zeleně, která vyrašila z rosy, která padala z nebe.

Naposledy se na sebe podívali a potom se provaz i duha roztrhly. Jeden vzlétl a druhý se rozběhl pryč. Oba zářily jasným světlem, vynikaly nad ostatní nejasné obrysy stínů.

Každý odešel jinam, ale ve skutečnosti zůstali spolu. Květy to pršely z nebe a vpíjely se do země, přinášely život. Rozpíjely se v kalném blátě a syčely na vyprahlém písku.

Štěstí bylo cítit ve vzduchu a stíny zmizely. Zůstaly jen dva nejasné obrysy, zakalené sluncem, jeden na obloze, druhý na zemi. Tak daleko, ale přitom tolik blízcí. Rozloučeni, ale spojeni.

Květina barvy duhy vyrostla z břehu naděje. Rosa ji skropila, slzy zalily, jemná ruka pohladila, láska vychovala. Nikdy nezvadla. Láska je totiž věčná, stejně jako slzy, které prolévá. Pro sebe samu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Nadpis?

(Mixie, 16. 8. 2008 19:24)

Mno, někdy to bylo trochu nejasné a možná kdybys to napsala ve formě básně, možná by to bylo lepší. :-)
Jinak pozor na překlepy. Už jsem je našla v jedné kratší povídce asi dva a tady hned na začátku jeden, tak na to upozorňuji. :-)

:-)

(Viki, 4. 7. 2008 20:51)

Díky!
Určitě se zase někdy ozvu, abych využila tvého kreslířského a malířského umění:-)

...

(Nymonyrya, 4. 7. 2008 13:25)

Mas, sice pravdu, ze je prilis slahnuta poeziou, ale to nevadi, mne sa to paci :).
A ilustracia... som rada, ze sa vam paci.
Ked nabuduce budes nieco potrebovat nakreslit, staci napisat.

....

(Viki, 3. 7. 2008 8:17)

Myslíš, že je nádherná? Podle mě je až příliš šlehnutá poezií, tedy tím dlouhodobým antipovovídkovým obdobím, co bylo předtím. Každopádně místy je asi docela nepochopitelná:-D
A ilustrace - souhlas!

....

(Annie, 2. 7. 2008 21:49)

Nádherná povídka, nádherná ilustrace!