Jdi na obsah Jdi na menu
 


Darwin Bohem? Bůh Darwinem!

15. 3. 2009

 Zatímco ve školách nás učí o dvou teoriích, zastánci Darwina se rvou za opice a druzí provokativně třepou pytlem součástek, ptám se – nedají se dvě teorie o vzniku života na zemi ne striktně oddělit, ani pacifikovat, ale sloučit?

 Pokud si pod slovem Bůh představíme dědečka na obláčku, nebo nějakou jinou bytost, je jisté, že takový krok udělat nemůžeme. Museli bychom nejdříve zpřetrhat pouta, která Boha v naší mysli staví do pozice konkrétní a vykročit úplně jiným směrem. Pokud by totiž Bůh byl bytost, v jednom dni by stvořil Zemi, v druhém nebe a ve třetím vodu, těžko budeme připouštět, že jsme se vlastně po miliony let vyvíjeli z jednobuněčných prvoků. Pokud ale začneme nazírat na tato fakta poněkud odlišně, můžeme dojít k fantastickým představám.

 Zastánci Darwinovy teorie tvrdí, že ti, co uznávají Bibli a její výklad, jsou pohádkáři. Jejich oponenti naopak třesou s pytlem s hromadou šroubů a součástek, neboť je řečeno, že pravděpodobnost postupného vývoje se shoduje s pravděpodobností, že po zatřesení vyjede hotový automobil. Bible popisuje proces vytvoření světa jako šestidenní záležitost, druhá strana tvrdí miliony let. Je jisté, že Bibli brát striktně doslova nemůžeme a automobil nám z pytle asi také nevyjede.

 Pokud vnímáme Boha jako jakési neurčité pozitivum, nebo abstraktno, které je všude okolo nás, není tak těžké dojít k zajímavým závěrům. Položím jednu, snad heretickou otázku, která předpokládá, že časový údaj o stvoření světa je údaj obrazný. Proč by nemohl být Bůh vnímán jako energie, absolutní pozitivum a strůjce oné scházející pravděpodobnosti, kterou by pak za ony miliony let stvořil celý svět?

 Zdá se, že Darwin náhle pozbývá své prvoobjevitelské důležitosti, neboť objevil to, o čem Bible psala už mnohem dříve. Přesto mu ale příčku prvního objevitele připsat můžeme, protože je vlastně strůjcem prvního překladu do řeči vědy a faktického jazyka.

 Naděje, láska, dobrota a milosrdenství, tak se Bůh často popisuje. A já se ptám, proč by tato naděje a láska nemohla nechat vzniknout životu jako takovému, proč by na prvopočátku nemohla udělit onen první impulz, impulz, který dam buňkám plavat v moři? Jako přesvědčivý argument mohu použít otázku, která ač jednoduchá, její odpověď není nasnadě. Všichni jsme naprogramováni, nějak nastaveni. Jíme, spíme, dýcháme, zkrátka chováme se tak, abychom zůstali naživu a – připusťme si to – všichni stejně, nebo alespoň velmi podobně. Ale nastává dilema, když se nad tímto faktem zamyslíme, které nám Darwin neobjasnil. Kde se ono naprogramování vzalo?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

....

(Nymonyrya, 29. 3. 2009 19:11)

Tá energia dá nazývať Bohom, tak ako sa dá biblia brať obrazne, tak ako si to popísala. Myšlienka brať ho ako konkrétnu bytosť sa mi nezdá ako... najlepšia ;). Ale tak si myslím, že prvý impulz čoskoro dostane celkom iný názov a siahodlhý vzorec k tomu a hádky medzi "duchovnými" a "svetskými" neskončia nikdy(keď už pre nič iné tak pre ten názov). Alebo jednoducho pre to, že síce to obe strany môžu vidieť ako energiu, jední vidia dôvod uctievať ju ako "vyššiu bytosť" a druhí ju berú len za ten vzorec, nič k čomu by bolo treba sa modliť, v čom sa musím priznať, že sa prikláňam k tým druhým. Naviac dosť ľudí vidí nejakú útechu práve v tom, že boha vidia ako konkrétnu, dokonalú bytosť, nie ako energiu, asi by inú predstavu ťažko prijímali.

Tentokrát bez hacku a carek :-)

(Elfairy/Viki/no prostě autor, 20. 3. 2009 12:51)

To víš, když už jsem svědek takové debaty, tak si z toho musím něco odnést!
Myslím, že už je to dohnané do extrému a buď prostě sever, nebo jih a nic mezitím neexistuje. Pokud to začneš tvrdit, obě strany tě roztrhají...

Nazdar Máňo

(Karel, 19. 3. 2009 18:00)

Cau Mano:-) Kdo by to do Tebe rek, jakej na Tobe ta filosoficko-teologicka debata nechala nasledky. Já vlastně uvažuju nějak podobně. Nechápu, proč by měl bejt Darwin stavěnej jako protiklad k Bibli. Člověk to může považovat za úplně jasný až triviální, ale zjevně to tak neni, když se dodnes přou Darwinisti s kreacionisty.

Vždyť jo :-)

(Elfairy/Viki/no prostě autor, 15. 3. 2009 19:41)

To jo, tohle bývají hodně zajímavé věci ;-)
Nemyslela jsem to úplně jako přírodní sílu, ale taky by se to tak dalo pochopit. No, pokud bych ti měla oponovat, tak desatero nenapsali lidé :-D Ale Bibli ano - a museli ji psát tak, jak dovedeli, to znamená v duchu tehdejší doby. Brát ji doslovně je tudíž nejen chyba, ale taky blbost... Ale o tom až někdy jindy ;-)

A proč by ne

(Bella, 15. 3. 2009 19:31)

Naprostý souhlas :) U nás se tyhle debaty vyvinuly už dávno a pořád se k nim přidávají další. Občas přicházíme na zajímavé věci :D
Jistě, proč by se bůh nedal vnímat jako přírodní síla, že.. Myslím, že lidi, co napsali bibli a sestavili desatero byli hodně inteligentní a věděli toho mnoho.. Akorát to tehdejší společnosti předali jednoduchým pochopitelným způsobem.. Myslím, že současná společnost chybí v tom, že to bere moc doslova.. Třeba mají pravdu všichni - jen z jiného úhlu pohledu ;)